Nordisk fantasy

Berättelser om rå makt, liderlig kättja och blodfläckat stål. Men också en historia om magiska världar, heder och kärlek

Allt började med en dröm. Men när jag vaknade mindes jag inte så mycket detaljer, men själva landskapet en höstdag i en norrländsk älvdal, kändes så verkligt. Jag skrev ner allt, men känslan av verklighet från drömmen levde kvar. Så blev allt liggande i flera år..

Så en dag tog jag fram de tre sidorna jag skrivit. Även om min tanke då var att jag skulle skriva en roman utifrån den fackbok min förläggare då inte ville ge ut. Han sa att den var välunderbyggd och välskriven, men något kontroversiell i slutsater och inte heller passade de in på någon större utbildnings kurslista. Och visst förstod jag väl att det var sant det han sa. Men för mig var det viktigt att få dessa saker sagda. Därför ville jag omforma det till nordisk fantasy. I sagans värld bestämmer jag helt själv hur världen ser ut, och om människorna som där bor.

Men det blev inte riktigt så heller. För den port jag öppnat i drömmen stod alltjämt öppen. Varje morgon under ett par månader, skrev jag ned det jag drömt på natten. Att säga att det var ordagrant är en överdrift, men jag såg det ske, förnam människorna, deras drömmar och förhoppningar. Den världen lever och har fortsatt att växa.

Jag bärs fram av orden. Urorden, kraftorden och stororden. Språket formar hur vår hjärna utvecklas, vårt tänkande och också vårt jag. Språket är en del av vårt kulturarv och förtjänar att handskas med respekt, som ett levande väsen i ständig utveckling. Inte som ett språklik, sönderhackat, dött och fyllt av överflödigt nonsens och andra trevligheter, inhamrade i informationsstrategers och kommunikatörers förträffliga värld av reglerad intighet.

Allt jag skriver om är i alla detaljer historiskt korrekt, för det mesta – men inte alltid. Men tidsmässigt sträcker det sig från nordisk vendeltid till tidig medeltid. Men mycket härrör från en värld bortanför historien, såsom vi känner den.

KÖP: Thule, Catoblepas förlag, ISBN 9789188183002. Finns även som e-bok.
Läs mer om boken här

KÖP: Röd gryning, Lyacon förlag, ISBN 9789198481372
Läs mer om boken här

Thule: kartor och personregister

Läs mer om Anders Amnéus

LÄS MER OM:
Teknikutveckling: Varför vann England när Kina egentligen var bättre, och varför spöade vi engelsmännen först?
Det västerländska vetandets uppkomst: Hjärnans konstruktion, hur tänkandet utvecklades och därigenom förändrade vetandet
Historieskrivning: När berättelsen om verkligheten blir verkligare än verkligheten

KÖP: Allt du behöver veta om marknadskommunikation, Liber, ISBN 9789147095056. Finns även som talbok.
Läs mer om boken här

KÖP: Allt du behöver veta om varumärken, Liber, ISBN 9789147096602. Finns även som e-bok och som talbok.
Läs mer om boken här

Makt och påverkan, utkommer under 2019.