Jag föddes i en lägenhet på Ringvägen i Malmberget. Idag är det en del av Kaptensgropen, det område där gruvan rasat in. Vi flyttade sedan till ett rött hus i utkanten av Malmberget där det brukade komma in lösrenar på gården. Mycket mer än så minns jag inte, förutom tågresan därifrån. Min pappa var bergsingenjör och chef för den delen av gruvan som kallades Tingvallagruvan, min mamma var sjukgymnast. Jag växte mestadels upp på landsbygden i Bergslagen.

De flesta har hetat Anders Amnéus i släktled långt tillbaka. Anfadern var ärkediakonen Olof Anders Amnéus (Olaus Andreae Amnaeus), vid Stockholms domkyrka (Storkyrkan). Han kom från storgården Öne i Rångedala, Västergötland, och föddes ca 1652. Släkten har varit det George Orwell kallar lägre-övre medelklass. Det vill säga folk som genom sin utbildning och position haft aktning och makt, men som egentligen aldrig tjänat några pengar att tala om: präster, militärer och statliga tjänstemän. På min mors sida flyttade släkten på 1400-talet från Ådalen upp till Nederluleå socken, för att där bli birkarlar (de som bedrev handel med och upptog lappskatten). På den tiden bar de släktnamnet Kråka sägs det. Min mormors släkt är smeder från Gästrikland som flyttade upp till Medelpad, och min biologiska farmors släkt var sågverksägare i Bispgården i Jämland och kom dit från Kälarnet inte långt därifrån.

Jag har arbetat halva livet som skådespelare på olika teatrar och den andra halvan med reklam. Jag bor på Södermalm i Stockholm med min sambo och min son. Jag är så ofta jag kan i min stuga, en mindre jordbruksfastighet i Ådalen.

Mitt cv kan du se här.

Du kan också gå in på min LinkeIn-profil.

LÄS MER OM:
Teknikutveckling: Varför vann England när Kina egentligen var bättre, och varför spöade vi engelsmännen först?
Det västerländska vetandets uppkomst: Hjärnans konstruktion, hur tänkandet utvecklades och därigenom förändrade vetandet
Historieskrivning: När berättelsen om verkligheten blir verkligare än verkligheten

KÖP: Thule, Catoblepas förlag, ISBN 9789188183002. Finns även som e-bok.
Läs mer om boken här

KÖP: Röd gryning
Läs mer om boken här

KÖP: Allt du behöver veta om marknadskommunikation, Liber, ISBN 9789147095056. Finns även som talbok.
Läs mer om boken här

KÖP: Allt du behöver veta om varumärken, Liber, ISBN 9789147096602. Finns även som e-bok och som talbok.
Läs mer om boken här

Makt och påverkan, utkommer under 2019.

Vill du att jag ska komma och föreläsa?